Новини

156 години Габрово – град!

С дълги хора и пищна заря приключи сто петдесет и петата година на Габрово като град. Влязохме в 2016-та с много оптимизъм и вяра, че ни очакват още по-интересни и значими събития, които ще продължим да споделяме във фейсбук профила и в сайта на Община Габрово на адрес www.gabrovo.bg.

С какво ще запомним 2015 година?

11143086 941400635899550 5132202181638448005 n

Отбелязахме 155-ата годишнина с изложбата „Съхранени реликви за Габрово“ в няколко български града, включително и в централната сграда на БАН в София. Габровският хумор влезе  в Парламента с 15 живописни платна на български художници, голяма серия от илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с подбрани към тях вицове, както и създадени по негов проект гоблени на тема „Адам и Ева – габровци“.

Габрово беше част от еуфорията „Евровизия“, като стана един от 13-те града, в които художници и деца рисуваха на открито, а кадри от града ни бяха включени във визитките на България по време на концертите на „Детската Евровизия“.

„Етъра“ посрещна 13-милионния си посетител, а „Домът на хумора“ – 3-милионния.

Времето бе милостиво и се насладихме пълноценно на прекрасен Карнавал, съпътстван от цяла седмица концерти и събития, а Габрово получи отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“, за Международен фестивал на хумора и сатирата по време на Международната конференция на Българската фестивална асоциация.

Положихме началото на първата борса за културни продукти в България – ArtTide, дообогатихме Програма Култура с още успешни проекти – бяхме „Патиланско царство“, пътувахме във времето и говорихме за театър, издавахме книги, рисувахме града си върху коприна и играхме на първата компютърна игра, посветена на Габрово.

Бяхме джаз, бяхме внучета назаем, бяхме фолклорни посланици, бяхме домакини и успешно защитихме титлата си в Интерконтиненталното издание на турнира на Международната федерация по хандбал IHF Trophy.

2015 година беше и година на избори, и година, в която приключиха два големи важни инфраструктурни проекта – Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово и Регионално депо за битови отпадъци.

С две думи – живяхме интересно и креативно, забавно и предприемчиво, горди от това, че сме част от историята на този прекрасен град!

Щастлива и запомняща се нова 2016 година, габровци!

Щастлива Нова година, Габрово !

Уважаеми габровци, 

 

В тези дни на равносметка и нови планове, се надявам всеки от нас да се обърне назад с усмивка и да погледне напред с надежда и спокойствие. Нека 2016 година бъде щедра към всички, а домът ни тази вечер топъл и пълен с уют. 

2015-та още пази в тайна всичките си предизвикателства, но със сигурност ще добави по една година мъдрост в житейския календар на всеки от нас. И както магията на Рождество обединява, нека всички ние бъдем още по-единни и по-добри един към друг.

В навечерието на новата година си пожелавам габровци да се радват на лично щастие, на нови възможности, на повече сигурност в утрешния ден. Обещавам си, че с любов и грижа ще използвам всеки шанс Габрово да се превърне в място, подходящо да сбъдваш мечтите си.

Нека имаме сила, търпение, любов и вяра. И да ги проявяваме всеки ден, защото те ще ни се отблагодарят и ще се върнат удвоени.

Желая от сърце благоденствие в домовете Ви и топлина в душите Ви!

Бъдете здрави и се обичайте!

Щастлива и благодатна Нова година!

 

Тaня Христова

Кмет на община Габрово

Коледният коктейл на кмета беше посветен на хората-ангели и 130 години от рождението на Ран Босилек

„Да оставиш следа от ангел…“ беше мотото на коледния коктейл на кмета на община Габрово г-жа Таня Христова. На него тя започна традицията да бъдат отбелязвани делата на хора, които живеят, работят, раздават добрина и грижа, подобно на ангели, и без да бъдат такива, оставят своята следа в нечий живот, най-често незабелязано за света наоколо.

Николай Ангелов Александров бе първият сред тях. От 15 години той работи в дома за възрастни с физически увреждания и по думите на директора на дома, както и на домуващите, не просто изпълнява служебните си задължения, а живее с тях, носи ги в сърцето и ума си, всеотдаен е и истински грижовен към чуждата болка.

„Обичта му към хората има силата да лекува, а на нас, останалите, дава вяра в доброто! Усилията, които полага, човечността му и топлото му отношение към болните възрастни хора не са останали незабелязани, а напротив – знаят се и ще се помнят!“ – приветства го водещата на събитието.

Кметът благодари и на всички фирми, организации и творци, с които Община Габрово е работила през годината, които са подали ръка във важен момент или в осъществяването на идеи. „Бих искала във всички нас да живее духът и предприемчивостта на старите габровци, които не са били просто хора, обичащи своя град, а са били негови благодетели.“ , обърна се Таня Христова към всички тях и ги призова да се включат и в една кауза.

През следващата година се навършват 130 години от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово. Община Габрово стартира кампания за облагородяване на пространството около паметника му, с акцент изграждането на бронзова фигура – това може да бъде пакостникът Патиланчо, Драгият Смехурко или просто съвременното любознателно дете. Визията за това е оставена в ръцете на творците, които ще впрегнат своето въображение за пресъздаване на идеята, а Община Габрово се ангажира с обявяването и провеждането на конкурс, както и с частичното финансиране на проекта.

По време на коктейла започна набирането на средства за бронзовата фигура, а първият дарител бе внучката на писателя Ралица Негенцова.

Роберто Йонков е тазгодишният носител на наградата "Христо Цокев"

 

На 15 декември в Художествена галерия „Христо Цокев“ бе открита традиционната годишна изложба на габровските художници. В нея взеха участие 33 автори с общо 63 творби. Жури, председателствано от Симеон Абанос, определи за носител на наградата "Христо Цокев" - Роберто Йонков.

 

Председателят на Общински съвет – Габрово, г-жа Лена Георгиева, връчи Наградата на Община Габрово на отличения творец  с пожеланието да бъде все така вдъхновен, обичащ, неспокоен като дух, търсещ и даряващ светлина!

 

Изложбата може да бъде разгледана до средата на януари 2016 г.

Изложбата „Нови Сонч“ може да бъде видяна във фоаейто на зала „Възраждане“ до средата на януари

12 Декември 2015, 15:23

Изложбата „Нови Сонч“ може да бъде видяна във фоаейто на зала „Възраждане“ до средата на януари. Тя се състои от 30 пана с фотографии, които представят красотите на побратимения с Габрово полски град, разказват за историята му или представят културния живот.

Сред забележителностите са културният център, защитната стена на града, огромният часовник от цветя, паметникът на папа Йоан Павел втори, кметството, старият град, сградата на градската управа. Свое място в изложбата имат и фотографиите от  фотоконкурс в Полша „Нови Сонч през обектива на камерата“ – един по-различен поглед към града и хората в него.

Нови Сонч е побратимен с Габрово от 2005 година. Разположен е в сърцето на Бескидските и Садецки планини и по бреговете на реките Дунаец, Попрат и Каменица. Има близо 84 000 жители и е родно място на учени, артисти, спортисти, дипломати и политици. Окестърът на граничните войски, свирил нерядко за Ватикана, е като визитна картичка за Нови Сонч, а градът е любимо място на Карл Войтила, по-късно известен като папа Йоан Павел II.

 

  

Община Габрово оглавява класацията за почтено и отговорно управление

Община Габрово заема водеща позиция сред общинските администрации в сравнителна класация за почтено и отговорно управление, представена от Асоциация „Прозрачност без граници“ на форум в столицата по повод международния ден за борба с корупцията. 

Класацията „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“ представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, ролята и значението на институции като общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес,медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Общата картина на класацията нарежда Габровски регион на 5-то място по прозрачност.

Според класацията, добрите практики, с които конкретно Община Габрово се откроява в работата си и е заслужила водеща позиция, са публичност и прозрачност по отношение на взаимодействието с бизнеса, на контролната дейност, както и с иновативния модел на електронен регистър* за проследяване на възлагането и изпълнението на обществените поръчки и др.

Участие във форума взеха представители на институциите на местната власт, както и на областните администрации, неправителственият сектор, бизнесът и медиите. Индексът на Местната система за почтеност е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”. В работата по проекта участват 26 граждански организации – партньори от цялата страна. Целта е не само да бъдат оценени местните администрации и структури, а да се създаде основа за обмен на добри практики и развитие на капацитет у всички участници в политическия процес, гражданското общество и бизнеса на местно ниво в българските градове и региони.

*Електронният профил на купувача на електронната страница на Община Габрово e активен от месец октомври 2014 г. Пригоден е и преоразмерим дизайн на уебсайта за мобилни телефони и таблети. Водеща при разработката на „Профила на купувача“ бе възможността за пълно проследяване хода на всяка една обществена поръчка, с оглед прозрачност на процеса при разходване на публични средства.

Габровският камерен оркестър представя коледна музика

Габровският камерен оркестър ще настрои сетивата Ви за предстоящите коледни празници с богатата музикална програма, която ще представи на 9 декември, сряда, от 19.00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев”.

В концерта са включени произведения от Джовани Палестрина,  Йохан Пахелбел, Пиетро Локатели, Хендел, Берлиоз, Глинка, Паганини, Виенявски, Мусоргски, Чайковски, Йозеф Щраус, Албенис, Гершуин, Шостакович, Панчо Владигеров и Пиацола. По-голямата част от програмата е съставена по желание на габровската публика.

Солисти ще бъдат Божидар Пенев – орган, Христофор Михайлов и Хедър Бродбент- цигулка, Иван Иванов и Рангел Георгиев –  класическа китара.

Откриваме коледното градче на 7 декември

Седми декември (понеделник), в 17 часа, под звуците на коледни мелодии, изпълнени от оркестър „Габрово” и в компанията на весели джуджета, ще светне елхата в Коледното градче и то, вече официално, ще посрещне малките габровчета.

Към голямата компания анимационни герои ще се присъединят еленът Свен и снежният човек Олаф от филмчето „Замръзналото кралство“. Те са подарък от клуб „Веселяците“ – Русе.

На 1 юни тази година макети от габровския карнавал и фигури от коледното градче бяха специалната атракция на детския празник в Русе. Силно впечатлени от нашите макети и в знак на благодарност, клуб „Веселяците“ изпратиха своите най-добри пожелания и макет на героите от „Замръзналото кралство“.

Освен тях в Коледното градче ще се настанят още три фигури – популярните веселяци миньоните Кевин, Стюарт и Боб.

Коледната украса в града също започна да светва поетапно до 7 декември. Новото в украсата тази година са 30 нови коледни пана на стълбовете на бул. „Могильов“, с които градът ни ще стане още по-светъл и празничен.

Гласувайте за детска градина „Слънце“ в конкурса „Сграда на годината“

 

Най-новата детска градина в Габрово – „Слънце“, която е единствената сертифицирана пасивна сграда в страната, има реалната възможност да спечели наградата на публиката в националния конкурс „Сграда на годината 2015“. Тя е номинирана в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.

От утре, 1 декември, стартира интернет гласуването, което ще продължи до 12:00 часа на 9 декември 2015 г. и ще определи предпочитанията и фаворита на публиката за най-забележителна сграда. Всички почитатели на детското заведение могат да дадат своя глас за него на сайта на конкурса – http://www.buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/533/Detska-gradina-Slantze-baza-1.html#.VlvtmnbhDDd

Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2015“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 9 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Сградата на ул. „Любен Каравелов“ № 32 е проектирана като разширение на база 1 на ЦДГ „Слънце“ през 2012 г. с техническо задание – максимално доближавайки се до стандарта „пасивна къща”. Разширението се състои в изграждане на нов корпус, разположен непосредствено до съществуващата градина. Инвестиционният проект е разработен по проект „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия (PassReg)“ по програма „Интелигентна енергия за Европа“, в която Община Габрово е в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Обектът е двуетажен. Предвид поставените високи изисквания за енергийна ефективност, формата, ориентацията и вътрешното разположение на помещенията са съобразени с принципите за максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби от конструктивни термомостове и външни остъклявания. След успешно проведен тест за въздухоплътност, на база показаните резултати е издаден сертификат от немския институт „Пасивна къща“ в Дармщат, с който се удостоверяват критериите за пасивна сграда.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за четиринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса.

Да подкрепим ЦДГ „Слънце“ и да докажем още веднъж, че когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави!

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества ще се превърнат в коледни внучета за самотни възрастни хора

 

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества, с подкрепата на  ОбСНВ към Община Габрово, ще се превърнат в коледни внучета. Идеята на младежите е в дните преди Коледа да посетят самотно живеещи възрастни хора в Габрово и да ги зарадват с малки коледни сувенири, коледни сладки и коледни песни. Ще им съдейства и Домашен социален патронаж, а целта на младите хора е да внесат празничен дух и настроение в домовете на своите домакини.

„Изключително впечатлена съм от действията на нашите доброволци.“  - сподели Габриела Йосифова, председател на ОбСНВ. – „Много от младежите са били участници в някое от изданията на „Приеми ме на село“ и ако друг път идеите за коледни инициативи започват с предложения за коледно празненство, то тази година те вече бяха обединени около това, което искат и то бе свързано с възрастните хора. Това означава, че инициативата „Приеми ме на село“ работи успешно, успяла е да предаде посланието си и да докосне наистина тези деца.“

Разбира се, младежите не са забравили и своите летни домакини – бабите и дядовците „под наем“. Те също ще бъдат посетени от усмихнатите доброволци, които имат желание с тези кратки гостувания да покажат още веднъж своето уважение и благодарността си за гостоприемството на възрастните хора от селата.

Развитието на кампанията може да следите на фейсбук страницата „Коледни внучета“. https://www.facebook.com/KoledniVnycheta/?ref=br_rs