Малко история или как започнало и продължило всичко

kerkataВ началото била Олелийнята. Защо олелийня? Ами защото се вдигал шум чак до Бога. Че даже и по-нагоре. Никой не е виждал такава олелия!

Олелийнята се смята за родителка на днешния карнавал, но за разлика от него, който се провежда всяка трета събота на месец май, тя се „разполагала“ в събота срещу Сирни Заговезни, седмица преди началото на Великденския пост. Била голям ежегоден събор с много халва, люлки, сергии с различни дрънкулки, веселие, гостуващи от други градове кукери, музика, танци, а привечер и с маскиране – кой с каквото намери или си измайстори.

Кога точно започнало това всенародно весели е трудно да се каже, но през 19-ти век празникът вече си течал с пълна пара и бил чудесен повод младите да се пощипнат, старите да се поогледат, децата да се наядат с лакомства за цяла година, а зевзеците и тези, дето не ги свърта на едно място от щуротия, да си начешат крастата.

ra4o ziv

По някое време, когато част от габровци почнали да се големеят, празникът се разделил по интереси и социално положение. Хайлайфът и бизнесът си правели маскени балове по европейски модел на закрито, а останалите ходели на карнавално шествие в квартал „Лъката“, където на 100 метра имало 13 кръчми. Всъщност – сведенията малко се разминават относно дължината на улицата, вероятно в зависимост от броя на кръчмите, които си посетил, но едно е сигурно – пивниците са били 13, а настроението - завидно!

Габровци си живеели така чак до Втората световна война, когато времената станали трудни и въобще не им било до карнавал. Традицията била прекъсната до 1964 г., после отново възстановена – отначало спонтанно и неорганизирано, като спомен от хубавите времена, след това работниците в многото габровски фабрики я поели в ръцете си и развили, след това карнавалът бил припознат от Партията, после от Общината.

Всичко казано дотук изследователите  разделят в четири етапа – Олелийня, карнавалът през 60-70-те години на 20 в., карнавалът в края на 20 в. и карнавалът от началото на новото хилядолетие.

Има и още едно прекъсване -  в периода 1990 – 1998 година – по времето на големите промени и финансовата криза. Но понеже светът е оцелял, защото се е смял, габровци не са се дали, а и сега не се дават лесно. Затова заповядайте на карнавал. Независимо кога четете това – през 2014 или през 2024, или през 2054. В Габрово карнавал ще има всяка трета събота на месец май.

View the embedded image gallery online at:
https://grad.gabrovo.bg/karnaval/istoriya#sigFreeId5297081100