156 години Габрово – град!

С дълги хора и пищна заря приключи сто петдесет и петата година на Габрово като град. Влязохме в 2016-та с много оптимизъм и вяра, че ни очакват още по-интересни и значими събития, които ще продължим да споделяме във фейсбук профила и в сайта на Община Габрово на адрес www.gabrovo.bg.

С какво ще запомним 2015 година?

11143086 941400635899550 5132202181638448005 n

Отбелязахме 155-ата годишнина с изложбата „Съхранени реликви за Габрово“ в няколко български града, включително и в централната сграда на БАН в София. Габровският хумор влезе  в Парламента с 15 живописни платна на български художници, голяма серия от илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с подбрани към тях вицове, както и създадени по негов проект гоблени на тема „Адам и Ева – габровци“.

Габрово беше част от еуфорията „Евровизия“, като стана един от 13-те града, в които художници и деца рисуваха на открито, а кадри от града ни бяха включени във визитките на България по време на концертите на „Детската Евровизия“.

„Етъра“ посрещна 13-милионния си посетител, а „Домът на хумора“ – 3-милионния.

Времето бе милостиво и се насладихме пълноценно на прекрасен Карнавал, съпътстван от цяла седмица концерти и събития, а Габрово получи отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“, за Международен фестивал на хумора и сатирата по време на Международната конференция на Българската фестивална асоциация.

Положихме началото на първата борса за културни продукти в България – ArtTide, дообогатихме Програма Култура с още успешни проекти – бяхме „Патиланско царство“, пътувахме във времето и говорихме за театър, издавахме книги, рисувахме града си върху коприна и играхме на първата компютърна игра, посветена на Габрово.

Бяхме джаз, бяхме внучета назаем, бяхме фолклорни посланици, бяхме домакини и успешно защитихме титлата си в Интерконтиненталното издание на турнира на Международната федерация по хандбал IHF Trophy.

2015 година беше и година на избори, и година, в която приключиха два големи важни инфраструктурни проекта – Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово и Регионално депо за битови отпадъци.

С две думи – живяхме интересно и креативно, забавно и предприемчиво, горди от това, че сме част от историята на този прекрасен град!

Щастлива и запомняща се нова 2016 година, габровци!