Гласувайте за детска градина „Слънце“ в конкурса „Сграда на годината“

 

Най-новата детска градина в Габрово – „Слънце“, която е единствената сертифицирана пасивна сграда в страната, има реалната възможност да спечели наградата на публиката в националния конкурс „Сграда на годината 2015“. Тя е номинирана в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.

От утре, 1 декември, стартира интернет гласуването, което ще продължи до 12:00 часа на 9 декември 2015 г. и ще определи предпочитанията и фаворита на публиката за най-забележителна сграда. Всички почитатели на детското заведение могат да дадат своя глас за него на сайта на конкурса – http://www.buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/533/Detska-gradina-Slantze-baza-1.html#.VlvtmnbhDDd

Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2015“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 9 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Сградата на ул. „Любен Каравелов“ № 32 е проектирана като разширение на база 1 на ЦДГ „Слънце“ през 2012 г. с техническо задание – максимално доближавайки се до стандарта „пасивна къща”. Разширението се състои в изграждане на нов корпус, разположен непосредствено до съществуващата градина. Инвестиционният проект е разработен по проект „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия (PassReg)“ по програма „Интелигентна енергия за Европа“, в която Община Габрово е в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Обектът е двуетажен. Предвид поставените високи изисквания за енергийна ефективност, формата, ориентацията и вътрешното разположение на помещенията са съобразени с принципите за максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби от конструктивни термомостове и външни остъклявания. След успешно проведен тест за въздухоплътност, на база показаните резултати е издаден сертификат от немския институт „Пасивна къща“ в Дармщат, с който се удостоверяват критериите за пасивна сграда.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за четиринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнеса.

Да подкрепим ЦДГ „Слънце“ и да докажем още веднъж, че когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави!