Коледният коктейл на кмета беше посветен на хората-ангели и 130 години от рождението на Ран Босилек

„Да оставиш следа от ангел…“ беше мотото на коледния коктейл на кмета на община Габрово г-жа Таня Христова. На него тя започна традицията да бъдат отбелязвани делата на хора, които живеят, работят, раздават добрина и грижа, подобно на ангели, и без да бъдат такива, оставят своята следа в нечий живот, най-често незабелязано за света наоколо.

Николай Ангелов Александров бе първият сред тях. От 15 години той работи в дома за възрастни с физически увреждания и по думите на директора на дома, както и на домуващите, не просто изпълнява служебните си задължения, а живее с тях, носи ги в сърцето и ума си, всеотдаен е и истински грижовен към чуждата болка.

„Обичта му към хората има силата да лекува, а на нас, останалите, дава вяра в доброто! Усилията, които полага, човечността му и топлото му отношение към болните възрастни хора не са останали незабелязани, а напротив – знаят се и ще се помнят!“ – приветства го водещата на събитието.

Кметът благодари и на всички фирми, организации и творци, с които Община Габрово е работила през годината, които са подали ръка във важен момент или в осъществяването на идеи. „Бих искала във всички нас да живее духът и предприемчивостта на старите габровци, които не са били просто хора, обичащи своя град, а са били негови благодетели.“ , обърна се Таня Христова към всички тях и ги призова да се включат и в една кауза.

През следващата година се навършват 130 години от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово. Община Габрово стартира кампания за облагородяване на пространството около паметника му, с акцент изграждането на бронзова фигура – това може да бъде пакостникът Патиланчо, Драгият Смехурко или просто съвременното любознателно дете. Визията за това е оставена в ръцете на творците, които ще впрегнат своето въображение за пресъздаване на идеята, а Община Габрово се ангажира с обявяването и провеждането на конкурс, както и с частичното финансиране на проекта.

По време на коктейла започна набирането на средства за бронзовата фигура, а първият дарител бе внучката на писателя Ралица Негенцова.