Изложбата „Нови Сонч“ може да бъде видяна във фоаейто на зала „Възраждане“ до средата на януари

12 Декември 2015, 15:23

Изложбата „Нови Сонч“ може да бъде видяна във фоаейто на зала „Възраждане“ до средата на януари. Тя се състои от 30 пана с фотографии, които представят красотите на побратимения с Габрово полски град, разказват за историята му или представят културния живот.

Сред забележителностите са културният център, защитната стена на града, огромният часовник от цветя, паметникът на папа Йоан Павел втори, кметството, старият град, сградата на градската управа. Свое място в изложбата имат и фотографиите от  фотоконкурс в Полша „Нови Сонч през обектива на камерата“ – един по-различен поглед към града и хората в него.

Нови Сонч е побратимен с Габрово от 2005 година. Разположен е в сърцето на Бескидските и Садецки планини и по бреговете на реките Дунаец, Попрат и Каменица. Има близо 84 000 жители и е родно място на учени, артисти, спортисти, дипломати и политици. Окестърът на граничните войски, свирил нерядко за Ватикана, е като визитна картичка за Нови Сонч, а градът е любимо място на Карл Войтила, по-късно известен като папа Йоан Павел II.