Изложба „Съхранени реликви за Габрово“ може да бъде видяна до 29 април в БАН

4Изложбата „Съхранени реликви за Габрово“ може да бъде видяна до 29 април в централната сграда на БАН в София. Тя е посветена на 155 години от обявяването на Габрово за град, а в нея са събрани експонати, част от фондовете на Регионален исторически музей – Габрово, АЕК „Етър“, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Национален музей на образованието. В изложбата участва и Технически университет - Габрово с някои от най-големите си изобретения.

„Съхранени реликви за Габрово“ беше открита на 2 април, а вечерта уважиха представители на пет посолства, редица депутати и лично зам. министър-председателят Томислав Дончев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Присъстваха и много потомци на стари габровски фамилии.6

Изложбата се радва на положителни отзиви и голям интерес, съобщават от БАН. От изложбените зали в Габрово за пръв път излизат най-старият ръкопис от ХІV в.; Габровският препис на „История во кратце о болгарском народе славенском“ на габровеца йеросхимонах Спиридон и първите печати на града, преди и след Освобождението, които се съхраняват в РИМ-Габрово.

Сред ценните експонати са също така и уникалният „Кодекс на село Габрово”, с автор големият български книжовник Неофит Рилски - от фонда на РБ „Априлов - Палаузов”; първият печат на първото новобългарско училище – габровското - от фонда на НМО; международните награди на музей „ДХС”; донеслият икономически възход на Габрово гайтанджийски чарк и красивата женска носия от фонда на АЕК „Етър”; емблематичният образ на града, запечатан в картините от ХГ „Христо Цокев”.