Габровският карнавал гостува в Двореца в Балчик

Габровският Музей „Дом на хумора и сатирата” за втори път гостува със своя изложба в Държавен културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик. Сега представянето е посветено на няколко кръгли дати и юбилеи за града, което превръща изявата в особено вълнуващ празник. Домът на хумора е подготвил изложбата „Да живее карнавалът!”. Тя очаква своята публика в Арт-галерия „Тунела” и ще бъде открита на 16 юли в 14 часа.

В 155-годишната градска история на Габрово (официалното обявяване за град става през 1860) много вълнуващи са пъстрите и весели дни на карнавалите. И макар никой да не може да посочи „най-първия” от тях, в изложбата ще видим фотоси от маскаради от преди повече от 85 години! Да, габровецът е умеел добре да работи – знаем го не от вицовете и анекдотите и не само от славното прозвище „Български Манчестър”, но и във времето за отдих е бил изобретателен и творял нова култура, повлияна от европейската традиция. Точно преди 60 години – през 1965 година, градът започва да се връща към хубавата традиция и чрез своя карнавал да твори съвременната си, най-нова история на град на хумора.  

Габровският карнавал има своя специфика и това го прави неповторим в палитрата от европейски и световни карнавали. Оплоден от стихията на жизнелюбивия габровски хумор, тукашният карнавал не се бои да се надсмива над местни величия или политици от национален мащаб, да разчепква наболели проблеми в делника на габровеца, но и да е гостоприемен за усмивката на свои побратими от други карнавални градове у нас и в Европа. Точно карнавалът отваря вратите на трайни приятелства – Габрово и белгийският карнавален град Аалст намират общ език чрез маскарадната традиция още в средата на 70-те години на миналия век. При това – без официални документи и парадности, за да се стигне до учредяването в белгийския град на карнавално сдружение с мисия да подрепя и подпомага карнавалите в Габрово (Сдружение „Едно карнавално сърце за Габрово”). Не случайно белгийските карнавалисти казват, че карнавалът е любов, заобичаш ли го веднъж, то е завинаги.

За изложбата „Да живее карнавалът!”са подбрани маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал и неговото детско издание – миникарнавала от фонда на Дома „Хумор на народите”. Тези, които желаят да усетят магията на карнавалното преобразяване, ще могат да облекат някой от приготвените за случая костюми и да се снимат за спомен. С колоритни рекламни материали и карнавални атрибути са илюстрирани карнавалите в Абсам и Бадмитендорф (Австрия); Аалст, Бенш и Малмеди (Белгия); Санта Крус де Тенерифе (Испания); Венеция, Виареджо и Етрубле (Италия); Кьолн и Шрамберг (Германия); Ница и Лиму (Франция ); Базел и Валенщад (Швейцария).

Изложбата няма да изчерпи цялото многообразие на темата „карнавал”, но ще се опита да подхване приятен и емоционален разказ за „Петото” годишно време – карнавалното, което се почита у нас от габровци и започва да тече всяка година на важната в карнавалния европейски календар дата 11 ноември в 11 часа и 11 минути.

Каним Ви на 11.11.2015 в Габрово, за да извикаме заедно „Да живее карнавалът!” и да научим темата и датата на следващия наш карнавал през май 2016 година.