АЕК "Етър" е сред най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в страната

 

8520 туристи са посетили Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" през четирите почивни дни.

В поредицата празнични дни, посветени на деня на Независимостта от 19-ти до 22-ри септември, Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” - Габрово предложи на своите посетители да се включат в разнообразни възстановки на традиционни домашни занятия - боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, изработване на изделия от беленица /царевична шума/.

На 20 и 21 септември за трета поредна година музеят на открито организира Празник на пестила. В двата празнични дни в „Етър”-а се демонстрира процесът за производство на известния като „Габровски шоколад” деликатес от сини сливи.

С много забавления и изненади посрещна посетителите и Музейния детски кът през тези дни, където малки и големи имаха възможността да влязат в ролята на грънчари, тъкачи, разказвачи. В музейния детски кът децата откриваха очарованието на старите дървени играчки и любимите на баба и дядо детски игри на открито, твориха и се учиха.

Музеят на открито в Габрово за пореден път доказа, че е един сред най-посещаваните обекти, развиващ културно-познавателния туризъм в България.